O nama i
našem kraju

Jedan kraj čine priroda, gradovi, ali i njegovi ljudi!

Photo by: @brch

Prije dva tisućljeća ilirsko pleme Liburna naseljavalo je Hrvatsko primorje ne sluteći da će taj kraj jednog dana nositi ime Kvarner i postati prava turistička meka. Liburni su nas zadužili velikom povijesti, vrsnim brodograditeljima i hrabrim pomorcima. Najmanje što možemo učiniti, je da sačuvamo sjećanje na njih pa se tako to ime često čuje u našem kraju. Zato smo našu udrugu nazvali Udruga turističkih vodiča Liburnia.

O našoj udruzi

Naša udruga okuplja četrdesetak licenciranih turističkih vodiča. Svi mi kao mali poduzetnici doprinosimo gospodarstvu i razvijamo turističku ponudu Kvarnera te cijele Primorsko-goranske županije. Radimo i u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Osnovni cilj udruge je pomoć članovima u kontinuiranom i predanom usavršavanju znanja i vještina. Stoga svake godine organiziramo jesensko-zimski ciklus predavanja i radionica s vrsnim predavačima iz područja kulture, povijesti i povijesti umjetnosti. Kroz radionice radimo i na poboljšanju svojih komunikacijskih i prezentacijskih vještina koje su itekako korisne za našu profesiju.

Photo by: @brch

Važna nam je i suradnja s ostalim dionicima u turizmu i kulturi. Surađujemo s Gradom Opatija, turističkim zajednicama Grada Opatija i Kvarnera, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Filozofskim fakultetom i Visokom poslovnom školom PAR. Naša udruga članica je Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koja na nacionalnoj razini nastoji ojačati našu struku i snažnije prezentirati bogatu hrvatsku tradiciju.

Mi vodiči sretni smo što su naše radno mjesto priroda i mnoga prekrasna mjesta duž Sjevernog Jadrana, gradovi i prirodne znamenitosti Gorskog kotara i Like. Puno nam je srce ove regije sa svim njezinim zelenim perivojima, gustim šumama i beskrajnim proplancima. Profesionalci smo, izvrsni poznavatelji prošlosti, sadašnjosti, klime, vegetacije, kulture, tradicije, običaja i gastronomije našeg kraja. Zapravo smo pasionirani zaljubljenici u svoju domovinu i ovaj naš kraj i ponosni smo i počašćeni što upravo mi možemo te ljepote predstavljati gostima iz svih dijelova svijeta.

Raditi kao turistički vodič na prostoru Kvarnera, Like i Istre znači imati stotine radnih mjesta - od vrha Risnjaka, Učke i Ćićarije preko kamenih uličica Vrbnika, Mošćenica i Motovuna do zagonetnih opustjelih tvorničkih hala Rijeke. Posvuda ćete nas naći. Najčešće s ljudima iz dalekih zemalja, ali i iz naše zemlje pa i ovih krajeva koje im mi s veseljem predstavljamo.


Pridružite nam se na nekim od naših putovanja i upoznajte nas. Jer jedan kraj čine priroda, gradovi, ali i njegovi ljudi!