Što vidjeti s našim vodičima?

Destinacije našeg kraja koje morate vidjeti!

Photo by: @brch

Naši izleti i razgledavanja


Dragi gosti!

Istinsko blago naše županije i zemlje su ljudi . Oni su istkali iznimnu baštinu koju vam naši vodiči mogu itekako dobro predstaviti. Uz nju će vam s oduševljenjem predstaviti i naše prirodne dragulje, kako znamenite tako i one skrivene. Ljepota naše zemlje izvire i iz njezine ogromne raznolikosti i mi ćemo vam je rado pomoći otkriti uključujući i ono što nećete naći u vodičima ili na Internetu – upravo ono što vas dodatno oplemenjuje.

Bilo da ste ljubitelj kulture ili prirode, bilo da volite gradsku vrevu ili ruralnu idilu , naši će vodiči s vama podijeliti svoje znanje i doživljaje . Pogledajte gdje vas sve mogu povesti, otkrijte ta mjesta i znamenitosti uz njihovu pomoć i dopustite neka vas zavede to ogromno blago.


Šetnja kroz povijest Opatije
Opatijski vremeplov

Izleti iz Opatije i okolice:


Photo by: @brch - Pogled s Trsata - Rijeka

Razgled Opatije vodi tragovima hrvatske Azurne obale od sredine 19. st. kada su Habsburgovci i članovi drugih europskih kraljevskih i plemićkih obitelji počeli hrliti u novu destinaciju, kako bi se u njoj odmorili i sjajno proveli. Provjerite čime je Opatija privlačila posjetitelje nekad i kako to čini danas! Očarat će vas njezin šarm i ljepota šetališta Lungomare, njezinih parkova i kavana.


Izlet u Rijeku predstavlja brojne kuriozitete svjetskog ranga stavljajući naglasak na njezinu pomorsko-trgovačku, industrijsku i turbulentnu političku prošlost. Posjet Trsatskoj gradini i Svetištu Majke Božje Trsatske otkriva njezinu kulturnu baštinu koja svjedoči i o bogatstvu i moći grada. Možete razgledati živahnu gradsku tržnicu i saznati nešto o projektima Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.


Izlet Opatijska rivijera ( Lovran - Mošćenice - Brseč ) otkriva šarm naselja smještenih na vrhovima brežuljaka nedaleko Jadranske obale, a i razlog njihovog blagostanja nekad i sad. Poslušajte što vam višestoljetna arhitektura govori o tradiciji i običajima.


Izlet Vrhovima brežuljaka od naselja do naselja ( Veprinac - Mošćenice - Kastav ) – Prošetajte s nama srednjevjekovnim uličicama i saznajte nešto o njihovoj bogatoj prošlosti, o starim običajima, ponovno oživljenim na veliko oduševljenje stanovnika i njihovih gostiju. Uživajte u spektakularnom pogledu na Kvarner.


Brodski poludnevni i cjelodnevni izleti Opatijska rivijera, Dva otoka, Zalazak sunca, Ribolov - Sigurno vas zanima kako naša izuzetno razvedena obala izgleda s mora. Odlučite koliko aktivni želite biti – možete ostati na palubi broda ili plivajte i ronite u našem kristalno čistom moru. Možda ćete susresti i dupine.

Photo by: @brch Kvarnerska rivijera - Volosko


Photo by: @brch - Lošinj

Izlet u Park prirode Učka poziva vas da otkrijete mir koji nudi priroda ili da budete aktivni. Ako ste ljubitelj ekstremnih sportova, možete uživati u penjanju stijenama ili paraglajdingu. Pođite u vožnju biciklom, planinarenje ili tek u laganu šetnju u kojoj ćete upoznati prirodu i uživati u predivnim vidicima Kvarnerskog zaljeva i Istre.


Izlet na otoke Cres i Lošinj pokazat će vam brojna lica našeg najvećeg otoka i njegovog važnog susjeda. U šetnji Osorom čut ćete sve o njegovoj slavnoj prošlosti. Na Lošinju se nalazi brončani Apoksiomen kojeg jednostavno morate vidjeti. Tamo saznajte o tradicijskim barkama, lošinjskim jedrenjacima i pomorskoj trgovini na samom njenom vrhuncu. Poslušajte priče iskusnih kapetana, pridružite se volonterima u njihovu praćenju dupina, upoznajte aromatično bilje, njegove mirise i koristi!


Izlet Otok Krk predstavit će vam krčku kulturnu i prirodnu baštinu, vinograde, maslinike i vinske podrume, a naši će vam vodiči pomoći da složite vlastiti intinerar. Ne propustite kušati krčko vino i sir kao ni opuštajuće plivanje u kristalno bistrom moru - samo razmislite kojim redoslijedom!


Izlet Putovima Frankopana ( Kraljevica – Crikvenica - Vinodol ) upoznat će vas sa srednjevjekovnim životom običnog puka i jedne od dviju najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji. Zaustavit ćete se na vidikovcu s kojeg puca odličan pogled na Vinodol i Hrvatsko primorje. U Grižanama, u kojima je rođen Julije Klović koji je slovio za Michelangela kasnorenesansne minijature , posjetite izložbu o njegovu djelu.


Izlet na otok Rab u jednom danu vam ne može otkriti ni polovicu njegovih bisera. Recite nam što vas posebice zanima kako bismo osmislili vama primjeren program. Istražite grad Rab i njegove srednjevjekovne uličice, crkve i zvonike slušajući o njegovoj bogatoj prošlosti, o Fjeri i turniru samostreličara. Igrajte se geologa i botaničara i istražite Geopark ili druge otočne parkove i šume. Gradite kule u pijesku, za zabavu ili za nagradu.

Photo by: @brch Otok Krk - Baška


Photo by: @Goran Moravček - Plitvička jezera - Veliki slap

Izlet u Nacionalni park Sjeverni Velebit predstavit će vam bioraznolikost te velebne planine. Ovo je prava prilika za vaše planinarske cipele - na Velebitu ih možete pošteno istrošiti. No možete uživati u prezentaciji velebitskog blaga čak i bez puno hoda, prošetati i kušati domaće mliječne proizvode!


Izlet u Nacionalni park Plitvička jezera oduzet će vam dah kako zbog ljepote krajolika tijekom puta tako i u samom nacionalnom parku. Nije čudno što se park nalazi na popisu Svjetske prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Ako i niste skloni hodanju, naši će vodiči naći primjeren način kako biste uživali u istinskoj ljepoti jezera. Ne propustite vožnju brodićem!Izlet u Zagreb znači odlazak u srednjoeuropsku metropolu koja se ponosi svojom poviješću, kulturom i arhitekturom. Naša prijestolnica pršti dobrom energijom pa će svaki posjetitelj među brojnim događanjima pronaći nešto po svom ukusu. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je Zagreb osvojio naslov Najboljeg Adventskog sajma u Europi čak tri puta zaredom. Poslušajte anegdote iz prošlosti Gornjeg i Donjeg Grada i prepustite se svakodnevici na uvijek živom Dolcu i drugim zagrebačkim trgovima.


Izlet u Gorski Kotar vodi vas do jezera, u špilje, u šetnje poučnim stazama u zelenom zaleđu. NP Risnjak, Zeleni Vir i Kamačnik su samo neke od destinacija gdje možete odmoriti uz domaće proizvode, jela od gljiva i šumsko voće ubrano u srcu prirode!


Photo by: @infinitecroatia Zagreb Art Pavilion Croatia


Photo by: @brch Pula - Amfiteatar

Izlet u Labin i Rabac otkriva šarm srednjovjekovnog gradića na vrhu brežuljka kojeg su kasnije razvili i uljepšali Mlečani. Labinština je poznata po svojim rudnicima i urbanizmu posebice tijekom razdoblja pod talijanskom vlašću. Uživajte u podnožju brežuljka na rabačkim plažama od oblutaka ili pak u pitoresknim pješačkim stazama na njegovim padinama.


Izlet u Nezakcij i Monkodonju vodi vas u daleku prošlost Istre kroz ostatke glavnog grada starih Histra i gradine iz brončanog doba. Posebno je zanimljivo za sve ljubitelje arheologije.


Izlet u Pulu predstavlja vam jedan od najvećih i najbolje očuvanih amfiteatara rimskog razdoblja u svijetu. Predstavlja i drugu ostavštinu iz njezine slavne prošlosti uključujući i onu iz razdoblja kada je Pula bila glavna vojna luka Austrougarske monarhije. Saznajte koji izniman rekord Pula drži u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda , zašto taj grad vole ljubitelji kulture a posebno glazbe i koliko različitih plaža možete naći u njezinoj okolici!


Izlet u Nacionalni park Brijuni privlači spokojem zaštićene prirode, biljkama i životinjama kako autohtonim s arhipelaga tako i onima poklonjenim Josipu Brozu Titu, predsjedniku nekadašnje Jugoslavije. Pogledajte izložbu posvećenu njegovom političkom djelovanju i susretima sa svjetskim političkim vođama i slavnim osobama. Obiđite udaljenije dijelove otoka panoramskim vlakom, okupajte se na brijunskim plažama i uživajte u tom jedinstvenom otočkom raju.


Izlet u Bale i Vodnjan vodi vas u šetnju Balama gdje se možete diviti srednjevjekovnoj arhitekturi i usput pogledati što je pohranjeno u kripti župne crkve. A u vodnjanskoj župnoj crkvi provjerite koje je tamo rijetko i vrijedno blago izloženo. Izlet vas vodi i kroz istarski „Zlatni trokut” s kojeg dolaze neka od najcjenjenijih maslinovih ulja u svijetu - kušajte maslinovo ulje i ostale istarske delicije!


Izlet u Rovinj približit će vam romantični Mediteran čije će vijugave uličice, fasade jarkih boja, nadsvođeni prolazi, molići i batane ispričati štošta o prošlosti i sadašnjosti grada. Prisustvujte nekom od brojnih događanja s modernim i tradicijskim temama. I nakon dana ispunjenog dojmovima dopustite da u spaciu dok slušate ribare koji izvode bitinadu, ponesu slasni okusi.


Photo by: @brch Rovinj


Photo by: @brch Poreč - Basilica

Izlet Limski zaljev - Dvigrad - Savičenta pamtit ćete po prekrasnim krajolicima i pričama iz istarske turbulentne povijesti. Uz legende i činjenice dočarat ćemo vam nekadašnji život u kaštelu u Savičenti. Limski zaljev, nalik na fjordove, oduzima dah svojom ljepotom. Ovaj nas izlet vodi i do ruševina Dvigrada, gdje možete čuti zašto je taj nekada bogati grad danas napušten.


Izlet u Poreč otkrit će vam zašto je u rimsko i mletačko doba grad bio važno središte. Upoznat će vas s Eufrazijevom bazilikom koja, kao jedan od najljepših primjera bizantske umjetnosti na svijetu, spada u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Provjerite zašto Poreč zovu gradom mozaika, nakita i sladoleda i zašto je više puta bio proglašavan za hrvatskog šampiona turizma.


Izlet u Novigrad i Umag uljepšat će vam dan – ta mala ribarska mjesta ukrašena venecijanskom arhitekturom postala su ugodni dnevni boravci sjeverozapadne Istre. Potražite kulturne spomenike u njihovim povijesnim jezgrama i poslušajte što gradske zidine šapuću o njihovoj prošlosti. Vrijedi se informirati o raznovrsnim kulturnim, gastronomskim i sportskim događanjima u ta dva grada.Izlet u gradove na istarskim brežuljcima ( Grožnjan Motovun Oprtalj ) poziva vas u posjet zelenim istarskim pejsažima premreženim srednjevjekovnim gradićima i selima s čijih se bedema pruža vidik koji oduzima dah. Očarat će vas šetnja kroz njihove uske ulice omeđene dobro očuvanim kućama i vrijednom arhitektonskom baštinom. Možete sami u potragu za tartufima, a možete i dopustiti da ih drugi za vas pronađu; potom kušajte jela s tom posebnom gljivom. Oprtalj je poznat po srednjevjekovnim fresakama, a Grožnjan po vizualnoj i izvedbenoj umjetnosti. Nije bez razloga zašto ovu regiju nazivaju hrvatskom Toskanom.


Izlet u Središnju Istru ( Draguć - Pazin - Beram - Buzet ) predstavlja dragulje istarske zelene unutrašnjosti. Istražite labirinte vijugavih, kamenom popločenih ulica u gradovima na vrhovima brežuljaka i poslušajte priče o glagoljici i istarskoj kulturnoj baštini. Očarat će vas kasnogotičke freske u Draguću i Bermu. Možete posjetiti i Pazinsku jamu te najveći i nabolje očuvani srednjevjekovni kaštel u Istri. Pogledajte gdje su snimani mnogi filmovi. S vidikovaca uživajte u ljepoti prirode a u Buzetu u tradiciji koja je utkana u svakodnevni život. Završite dan degustacijom tartufa i vina.


Photo by: @brch Motovun


Photo by: @brch Istra - Mlin, rijeka Mirna

Izlet u Hum i Roč predstavlja vam dva istarska gradića smještena na vrhovima brežuljaka koji će vas očarati svojom srednjevjekovnom arhitekturom, freskama, mirom i prekrasnim vidicima. Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda Hum je najmanji grad na svijetu. Kroz šetnju Alejom glagoljaša upoznat ćete se s kulturnim identitetom hrvatskog naroda. Preporučamo stanku za ručak – valja kušati odličnu domaću hranu i bisku!


Pješački i planinarski izleti u Istri i na Kvarneru vode vas utabanim stopama zaljubljenika u našu zaštićenu prirodu. Možete izabrati jednu od poučnih staza kao što su Vela Draga na Učki ili Leska u NP Risnjak. Koju god stazu da izaberete, vjerujemo da ćete uživati u spokoju i vidicima na more, otoke, planine i šume bogate biljnim i životinjskim svijetom koji oduzimaju dah i time bogato nagrađuju šetače i planinare.U posjetu susjednim zemljama


Izlet u slovensku Istru ( Koper - Piran - Solane Sečovlje - Hrastovlje ) provest će Vas slovenskom obalom bogatom poviješću i turističkom ponudom. Razgledajte kulturne spomenike u Kopru i Piranu, nekadašnjim ribarskim mjestima, čije povijesne jezgre očaravaju venecijanskom arhitekturom. U Hrastovlju će vas zadiviti dobro očuvane freske iz 15. st. U Sečovlju saznajte o proizvodnji soli tradicionalnom metodom.


Izlet u Postojnsku jamu ili Škocjanske jame - Ergelu Lipica upoznaje vas s magičnim slovenskim podzemnim životom i slavnim konjima Lipicancima. Bez obzira izabrali Postojnsku jamu, najveću jamu u Europi koju možete obići pješice i panoramskim vlakom, ili Škocjanske jame, izniman prirodni fenomen pod zaštitom UNESCO-a, iznenadit će vas ljepota kraških oblika. A tek bijeli Lipicanci - osvojit će vas svojom ljepotom, elegancijom i inteligencijom. Najbolje je za obilazak izabrati dan kada je na rasporedu Španjolska škola jahanja!


Izlet u Ljubljanu predstavit će vam slovensku prijestolnicu kao grad po mjeri čovjeka, izuzetno bogate baštine i brojnih događanja. To je grad koji živi danju i noću. Razgled grada vodi vas pokraj arhitektonskih dragulja, posebice onih Jože Plečnika i drugih majstora secesije, pa dalje kroz srce grada do dvorca koji s vrha brda gleda na grad. Uživajte u vožnji brodicom po rijeci Ljubljanici.

Postojnska jama - Slovenia


Bled - Slovenia

Izlet na Bled i Bohinj podarit će vam jedinstvene vidike gotovo netaknute prirode Alpa. Saznajte o premještanju stoke radi ispaše i ostalim lokalnim običajima. Uživajte u planinarenju planinskim klancima ili u šetnji oko jezera. Pođite pletnom na romantičnu vožnju jezerom do jedinog slovenskog otoka i tamo zazvonite crkvenim zvonom da vam se ispuni želja. Bledski dvorac na vrh visoke litice ponad jezera poziva vas da pregledate njegovo blago, ali je također i sjajan vidikovac.


Izlet u Trst i dvorac Miramare otkriva kozmopolitski multikulturalni grad koji je zadržao šarm austrijskog doba; stoga ga i danas nazivaju malim Bečom na moru. Uživajte u vrhunskom espressu upravo tu gdje su najbolje pržionice kave. Nakon kave razgledajte bogato rimsko i srednjevjekovno nasljeđe na brdu San Giusto. Svakako valja posjetiti parkove i dvorac Miramare izgrađen za nesretnog Maksimilijana Habsburškog.


Kuda god vas odveli naši vodiči, imat ćete pregršt mogućnosti uživati u našim izvrsnim domaćim specijalitetima i vinu, što je pravi način za upoznavanje naše kulture. Recite nam što volite i dio izleta posvetit ćemo degustaciji. Ako želite, cijeli poludnevni ili cjelodnevni izlet može se sastojati od više degustacija vina, maslinovog ulja, sira, rakije, pršuta i tartufa (s odlaskom u “lov” na tartufe ili bez).

Dragi gosti, imamo standardne programe za svaku destinaciju, no u konačnici je na vama da s nama podijelite svoje želje i zamisli , a mi ćemo izlet prilagoditi vašim potrebama . Tako ćemo vam pomoći otkriti našu veliku raznolikost i stvoriti zajedno s vama pregršt nezaboravnih uspomena. Doživite Hrvatsku s našim vodičima!